Kutyakozmetikus Salgótarján tanfolyamok, szakmai képzések – TanfolyamGURU.hu

Kutyakozmetikus tanfolyamok, képzések – Salgótarján

0 tanfolyam Szakmai képzések kategóriában Salgótarján helyszínenOnline tanfolyamok

Nem találtad meg, amit kerestél?

Nézz szét online képzéseink, e-learning kurzusaink között.

Kutyakozmetikus tanfolyam - amit érdemes tudni a képzésről

Itt megtalálod a leggyakoribb kérdésekre a választ a kutyakozmetikus szakmával kapcsolatban.

Mit jelent a kutyakozmetikus?

A kutyakozmetikus egy olyan szakember, aki alapos ismeretekkel rendelkezik a kutyafajták sajátosságairól, és szakszerűen ellátja a kutyák kozmetikai ápolását. Ez a szakma egyre nagyobb népszerűségnek örvend, köszönhetően a kutyatartás növekvő trendjének és a felelős állattartás fontosságának.

Kutyakozmetikus tanfolyamra jelentkezés feltételei

A szakma gyakorlásához szükséges feltételek közé tartozik az alapfokú iskolai végzettség, valamint egészségügyi alkalmasság. A képzés során a résztvevők elsajátítják a szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyek birtokában képesek lesznek szakszerűen ellátni a kutyák kozmetikai és ápolási feladatait.

 

Miért érdemes kutyakozmetikus tanfolyamra jelentkezni?

A házikedvencek - köztük a kutyusok - tartása hazánkban is egyre gyakoribb. A felelős állattartás velejárója, hogy kedvenceinkről megfelelően gondoskodjunk. Sokan persze ezt maguk teszik meg, de az elfoglaltabb gazdik profi szakember segítségét veszik igénybe. Nem csoda hát, hogy a kutyakozmetikus szolgáltatás egyre népszerűbb a kutyabarátok körében. 

És nem csak a szolgáltatás, hanem a szakma is, hiszen ez lehetőséget ad arra, hogy szorosabb kapcsolatot alakíts ki a négylábú barátokkal, hanem azért is, mert egy biztos és jól fizető karriert biztosít.

De mit is jelent valójában kutyakozmetikusnak lenni? Milyen feladatokkal jár, és hogyan válhatsz te is azzá?

 

Mit csinál egy kutyakozmetikus?

A kutyakozmetikus feladata az Európában leggyakrabban előforduló kutyafajták szakszerű kozmetikai és ápolási teendőinek ellátása. Ez magában foglalja a kutyák szőrzetének nyírását, trimmelését, fürdetését, és egyéb ápolási feladatokat, mint például a karomvágás és a fültisztítás.

A kutyakozmetikusnak alapos ismeretekkel kell rendelkeznie a különböző fajták sajátosságairól és igényeiről, és képesnek kell lennie felismerni az állatok egészségi állapotát. Emellett fontos szerepet játszanak az állattartók oktatásában is, tanácsokat adva az otthoni ápoláshoz.

Kutyakozmetikus feladatai:

 • Ismeri az Európában leggyakrabban előforduló kutyafajtákat.
 • Ellátja a kutyák szakszerű kozmetikai ápolását.
 • Tanácsot ad az otthoni ápoláshoz.
 • Szükség esetén állatorvosi konzultációt javasol.
 • Adminisztrációs feladatokat lát el, mint a szolgáltatások nyilvántartása.
 • Betartja az állatvédelmi, munka-, tűz- és környezetvédelmi előírásokat.

 

Mire jó a kutyakozmetikus végzettség?

A kutyakozmetikusok iránti kereslet folyamatosan növekszik, köszönhetően a kutyatartás népszerűségének. A kutyakozmetikus képzés elvégzése után kutyák és egyéb házi kedvencek küllemét is csinosítgathatod. A bizonyítvánnyal saját vállalkozást is indíthatsz, de egy meglévő szalonban is elhelyezkedhetsz.

Megéri kutyakozmetikusnak lenni?

Akik kutyakozmetikus hivatást választják, általában a négylábúak szeretete miatt teszik, éppen ezért örömmel végzik ezt a munkát, és azt mondják, hogy megéri ezt a szakmát választani. 

Munkájuk rendkívül változatos és kielégítő lehet. A szakma folyamatos fejlődése és a modern technológiák alkalmazása biztosítja, hogy mindig legyen lehetőség a fejlődésre és a tanulásra.

A kutyakozmetikusok főleg városokban keresettek, hiszen itt tudnak elegendő ügyfelet szerezni. Ekkor viszont ott viszont jó kereseti lehetőséget kínál ez a hivatás.

Mikor válaszd a kutyakozmetikus munkakört?

A kutyakozmetikus munkakört azoknak ajánljuk, akik szeretik az állatokat, különösen a kutyákat, és szívesen foglalkoznak velük. Ez a szakma ideális választás lehet azok számára, akik kreatívak, türelmesek és rendelkeznek jó kézügyességgel.

Kutyakozmetikus szakma előnyei

 • Könnyű belépés: Ha kutyakozmetikus képzésre jelentkezel, nem szükséges középfokú vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezned. A kutyák és kisállatok ápolásához sokkal fontosabb a tanfolyamon megszerzett elméleti tudás és gyakorlati tapasztalat. 
 • Szoros kapcsolat a kutyákkal és gazdáikkal: Talán ez a legfontosabb szempont, és ezért választják sokan ezt a hivatást, mert oly sokat ad. Kapcsolódhatsz a négylábúakhoz, akik végtelenül hálásak és sok szeretetet adnak, és találkozhatsz olyan gazdikkal, akikkel hasonló elvet vallotok, és sok-sok közös témátok van.
 • Folyamatos tanulási és fejlődési lehetőség: A kutyakozmetikus képzés elsajátítása után is lesz hová fejlődni, hiszen rengeteg kutyafajta létezik, amelyek különböző szőrzettípusokkal és jellemzőkkel rendelkeznek. Az alapvető ismeretek birtokában lépésről lépésre elsajátíthatod néhány nehezebb kutyafajta megközelítését és a stílusos szőrnyírás sajátosságait.
 • Lehetőség saját vállalkozás indítására és magas kereseti lehetőség: Nem titok, hogy a szolgáltató szektorban gyakran akkor lehet kiugró jövedelmet elérni, ha vállalkozóként végzed az adott tevékenységet. A kutyakozmetikus most egy felívelő pálya, ezért alkalmazottként sem jársz rosszul, de vállalkozóként általabán jóval többet vihetsz haza.

 

Hol dolgozhat a kutyakozmetikus?

A kutyakozmetikusok számos helyen találhatnak munkát. Dolgozhatnak állatorvosi rendelőkben, állatkereskedésekben, vagy akár saját kutyakozmetikát is nyithatnak.

A kutyakozmetikus szakma széles körű lehetőségeket kínál azok számára, akik szeretik az állatokat és szívesen dolgoznának velük.

Kinek kell kutyakozmetikus végzettség?

Kutyakozmetikus végzettségre mindenkinek szüksége van, aki hivatásszerűen szeretne kutyák kozmetikájával foglalkozni. Ez a végzettség biztosítja, hogy a szakember rendelkezzen a szükséges tudással és képességekkel a kutyák szakszerű ápolásához.

Kutyakozmetikus állás és elhelyezkedés

A kutyakozmetikusok számos álláslehetőség közül választhatnak. Állatorvosi rendelők, állatkereskedések és kutyakozmetikák keresik azokat a szakembereket, akik rendelkeznek a megfelelő képzettséggel és gyakorlattal. Az elhelyezkedés könnyű, mivel a kutyakozmetikus szakma iránti kereslet folyamatosan növekszik.

Betölthető munkakörök:

 • Állatorvosi rendelő kozmetikusa
 • Állatkereskedés alkalmazottja
 • Saját kutyakozmetika tulajdonosa
 • Mobil kutyakozmetikus

 

Mennyit keres egy kutyakozmetikus?

A kutyakozmetikusok fizetése változó lehet, attól függően, hogy hol és milyen formában dolgoznak. A fizetések általában versenyképesek, és a saját vállalkozást indítók különösen jól kereshetnek.

Hatalmas lehet a különbség egy gyakornok, "besegítő" munkatárs és egy kutyakozmatikus szalon gyakorlott, felelős vezetői fizetése között.

A kezdő alkalmazott egy kisebb településen várhatóan nem visz haza sokkal többet, mint az aktuális minimálbér, ez Budapesten már kezdőként is jelentősen több lehet.

Bárhol is dolgozz, vállalkozóként általában magasabb bevételre tehetsz szert. Ha ügyes vagy, átlagosan két-háromszorosa is befolyhat, mint amennyit alkalmazottként kereshetsz.

 

Kutyakozmetikus szakképesítés részletek

 • Ágazat megnevezése: Mezőgazdaság és erdészet ágazat
 • Szakképesítés azonosító száma: 108844004
 • Szakképesítés megnevezése: Kutyakozmetikus
 • Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség
 • Szakmai előképzettség: Nem szükséges
 • KEOR kód: 1088
 • Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szint: 4. szint
 • Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szint: 4. szint
 • Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szint: 4. szint

 

Kutyakozmetikus munkaidő

A kutyakozmetikusok munkaideje változó lehet, attól függően, hogy hol dolgoznak. Az állatorvosi rendelők és állatkereskedések esetében a munkaidő általában kötöttebb, míg a saját vállalkozást működtető kutyakozmetikusok rugalmasabb időbeosztással dolgozhatnak.

Ennek a szakmának egyébként az egyik előnye a rugalmasság, ha vállalkozóként végzed a szolgáltatást, mert előre meghatározhatod, mikor dolgozol, és cska ezekre az időpontokra vállalsz munkát. Így akár család mellett is működtetheted a vállalkozásodat. 

 

Kutyakozmetikus OKJ képzést keresel?

Bár az OKJ képzések már megszűntek, szerezhetsz államilag elismert kutyakozmetikus végzettséget az OKJ képzések helyét átvevő szakmai képzéseken. Válogass a fenti listából az elérhető kutyakozmetikus szakképesítések között, és szerezz államilag elismert bizonyítványt, amellyel munkát vállalhatsz vagy vállalkozást indíthatsz.

 

Összegzés

A kutyakozmetikus szakma egy izgalmas, örömteli és jövedelmező hivatás, amely folyamatos tanulási és fejlődési lehetőségeket kínál. Ha szereted a kutyákat és szívesen dolgoznál velük, akkor a kutyakozmetikus képzés a tökéletes választás számodra. Ne habozz, jelentkezz most, és kezd el építeni a jövődet ebben az érdekes és dinamikus szakmában!