Vállalkozási mérlegképes könyvelő Kiskőrös tanfolyamok, szakmai képzések – TanfolyamGURU.hu

Vállalkozási mérlegképes könyvelő tanfolyamok, képzések – Kiskőrös

0 tanfolyam Szakmai képzések kategóriában Kiskőrös helyszínenOnline tanfolyamok

Nem találtad meg, amit kerestél?

Nézz szét online képzéseink, e-learning kurzusaink között.

Vállalkozási mérlegképes könyvelő szakma részletes bemutatása

Ebben a leírásban a könyvelő képzés részleteiről, a szakma jellemzőiről olvashatsz.

Mi az a vállalkozási mérlegképes könyvelő?

A vállalkozási mérlegképes könyvelő egy olyan szakember, aki a vállalkozások pénzügyi folyamatait kezeli és felügyeli. Munkája során a számviteli szabályok betartásával készít beszámolókat és adóbevallásokat, valamint ellenőrzi a pénzügyi nyilvántartásokat.

 

Mit csinál egy könyvelő? 

Vállalkozási mérlegképes könyvelő munkaköri leírás

A vállalkozási mérlegképes könyvelő olyan szakember, aki önállóan és teljes körűen végzi egy vállalkozás számvitellel összefüggő feladatait. A gazdálkodás sajátosságaira figyelemmel összeállítja egy vállalkozás számviteli politikáját és a kapcsolódó szabályzatokat, kialakítja az analitikus nyilvántartásokat, és folyamatosan vezeti azokat. Számítógépes programok segítségével kontíroz, könyvel és adóbevallásokat készít, valamint összeállítja egy vállalkozás beszámolóját.

Ez a szakma rendkívül fontos a gazdálkodó szervezetek számára, mivel a pénzügyi folyamatok átláthatóságát és megbízhatóságát biztosítja.

A vállalkozási mérlegképes könyvelő feladatai

Egy vállalkozási mérlegképes könyvelő végzettséggel rendelkező szakember többféle feladatot lát el:

 • Pénzügyi beszámolók összeállítása: éves és negyedéves beszámolók készítése a vállalkozás gazdasági helyzetéről.
 • Adóbevallások készítése: különböző adónemekhez kapcsolódó bevallások elkészítése és benyújtása.
 • Számviteli politikák kidolgozása: a vállalkozás számviteli politikájának és szabályzatainak összeállítása és folyamatos karbantartása.
 • Könyvelés: napi szintű könyvelési feladatok ellátása, analitikus és főkönyvi nyilvántartások vezetése.
 • Kapcsolattartás a hatóságokkal: adóhatóságokkal, pénzügyi szervekkel történő kommunikáció és adatszolgáltatás.

 

Mire jó a vállalkozási mérlegképes könyvelő végzettség?

Ez a végzettség rendkívül sokoldalú és értékes a munkaerőpiacon. Stabil karrierlehetőségeket biztosít, mivel a könyvelők iránti kereslet folyamatosan magas.

A képzés során megszerzett széleskörű pénzügyi és számviteli ismeretek lehetővé teszik a különböző pénzügyi pozíciók betöltését, például könyvelőként, pénzügyi tanácsadóként, adótanácsadóként vagy pénzügyi ellenőrként.

Megéri vállalkozási mérlegképes könyvelőnek lenni?

Fontos szempont, hogy a vállalkozási mérlegképes könyvelők átlagos fizetése jelentősen meghaladja az átlagos bérszínvonalat, különösen a tapasztalt szakemberek esetében. A végzettség megszerzésével nemcsak a pénzügyi stabilitás növelhető, hanem a szakmai presztízs is jelentős mértékben emelkedik, hiszen a könyvelők munkája nélkülözhetetlen a vállalkozások sikeres működéséhez.

 

Milyen a könyvelő szakma?

A vállalkozási mérlegképes könyvelő szakma sokoldalú és kihívásokkal teli. A tanfolyamot sikeresen elvégzett szakembereknek naprakésznek kell lenniük a számviteli és adójogszabályok terén, valamint képesnek kell lenniük a modern informatikai eszközök használatára.

Milyen előnyökkel találkozhat az, aki a könyvelő hivatást választja?

A vállalkozási mérlegképes könyvelő végzettséggel rendelkezők számos előnyt élvezhetnek:

 • Stabil munkalehetőségek: a könyvelők iránti kereslet folyamatos, így a munkalehetőségek széleskörűek.
 • Magas fizetések: a könyvelők átlagos fizetése magasabb az átlagnál, különösen a tapasztalt szakemberek esetében.
 • Sokoldalú szakmai tudás: a könyvelők már a tanfolyam elvégzésével széleskörű pénzügyi és számviteli ismeretekkel rendelkeznek, ami számos területen hasznosítható.
 • Vállalkozásindítás lehetősége: kellő tapasztalattal rendelkező könyvelők indíthatnak vállalkozást, mellyel magasabb bevételt érhetnek el, és megválogathatják ügyfeleiket, rugalmasbban oszthatják be az idejüket.
 • Fejlődési és karrierépítési lehetőség: A könyvelő képzést végzett szakemberek számára a tanfolyam végeztével és a bizonyítvány kézhez vételével egyáltalán nem ér véget a tanulás. A folyamatos jogszabályváltozások lekövetésére számos továbbképzésen fejleszthetik tudásukat a könyvelők. Az igazán elhivatottak pedig kellő gyakorlat után újabb szakmai képzéssel is továbbképezhetik magukat, így válhatnak pl. adószakértővé.

 

Milyen egy jó könyvelő?

A mérlegképes könyvelő szakember jellemzése

Egy vállalkozási mérlegképes könyvelő munkája során precíz, részletorientált és megbízható. Feladatai közé tartozik a pénzügyi kimutatások és beszámolók készítése, valamint a vállalkozás pénzügyi folyamataiban való aktív részvétel. A könyvelőnek kiváló analitikai képességekkel, precizitással és jó kommunikációs készségekkel kell rendelkeznie. Fontos, hogy megbízható legyen és képes legyen önállóan dolgozni.

Mikor válaszd a vállalkozási mérlegképes könyvelő tanfolyamot?

A vállalkozási mérlegképes könyvelő munkakört azoknak ajánljuk, akik szeretik a pénzügyi területet, precízek, analitikus gondolkodásúak és szívesen dolgoznak számviteli és adózási feladatokkal. Ha érdekel a pénzügyi világ és szeretnél egy stabil, jól fizető szakmát, akkor a vállalkozási mérlegképes könyvelő képzés számodra ideális választás lehet.

 

Hol dolgozhat a vállalkozási mérlegképes könyvelő?

Kinek kell vállalkozási mérlegképes könyvelő végzettség?

A vállalkozási mérlegképes könyvelő tanfolyam által szerezhető végzettség különösen hasznos azok számára, akik pénzügyi, számviteli területen kívánnak elhelyezkedni. Ez a végzettség szükséges a pénzügyi osztályokon, könyvelő irodákban, valamint a vállalkozások pénzügyi részlegein dolgozók számára.

Betölthető munkakörök:

A vállalkozási mérlegképes könyvelő végzettséggel rendelkezők az alábbi munkaköröket tölthetik be:

 • Könyvelő
 • Kontroller
 • Számviteli ügyintéző
 • Analitikus könyvelő
 • Főkönyvi könyvelő
 • Számviteli előadó
 • Számviteli egység vezetője
 • Belső ellenőr
 • Szervezetirányítási vezető

 

Vállalkozási mérlegképes könyvelő munkaidő

A mérlegképes könyvelők általában napi 8 órás munkaidőben dolgoznak, de a pénzügyi zárások időszakában előfordulhat, hogy túlórázniuk kell.

Alapvetően az a tapasztalat, hogy multi könyvelőirodák jobban fizetnek, de a munkaidő is kötöttebb. Amennyiben kis cégnél sikerül elhelyezkedni könyvelőként, ott jellemzően alacsonyabb bérezeéssel lehet számolni, de sokkal nagyobb az esély a rugalmas munkavégzésre.

Saját könyvelőiroda esetén pedig jó esetben egyikről sem kell lemondani, hiszen a munkaidő nagyobb részéről a vállalkozó tud dönteni, és kellő ügyfélszám esetén a jövedelem is kimagasló lehet. 

 

Mennyit keres egy vállalkozási mérlegképes könyvelő?

A vállalkozási mérlegképes könyvelő fizetése

A vállalkozási mérlegképes könyvelők fizetése számos tényezőtől függ, például a tapasztalattól, a vállalkozás méretétől és a munkavégzés helyétől.

Általánosságban elmondható, hogy a kezdő könyvelők fizetése bruttó 350-500 ezer forint körül mozog, míg a tapasztaltabb szakembereké akár bruttó 600-800 ezer forint is lehet. 

 

Vállalkozási mérlegképes könyvelő szakképesítés részletek:

 • Ágazat megnevezése: Gazdálkodás és menedzsment
 • Szakképesítés azonosító száma: 04115002
 • Szakképesítés megnevezése: Vállalkozási mérlegképes könyvelő
 • Iskolai előképzettség: Érettségi végzettség
 • Szakmai előképzettség: Nem szükséges
 • KEOR kód: 0411
 • Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 5
 • Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 5
 • Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 6

 

Vállalkozási mérlegképes könyvelő OKJ képzést keresel?

Bár az OKJ képzések már megszűntek, szerezhetsz államilag elismert vállalkozási mérlegképes könyvelő végzettséget az OKJ képzések helyét átvevő szakmai képzéseken. Válogass a fenti listából az elérhető vállalkozási mérlegképes könyvelő szakképesítések között.

 

Összegzés

A vállalkozási mérlegképes könyvelő szakma egy stabil és jól fizető karrierlehetőséget kínál azok számára, akik érdeklődnek a pénzügy és számvitel iránt. A képzés elvégzésével széleskörű szakmai tudást szerezhetsz, ami számos munkakör betöltésére alkalmasít.

Ha szeretnél egy megbízható, jól fizető szakmát, akkor a vállalkozási mérlegképes könyvelő képzés ideális választás számodra. Ne habozz, érdeklődj még ma és lépj a pénzügyi szakma útjára!